Дневници за службени патувања во странство

imagesКај личните примања согласно донесеното Решение за износот на највисоките износи за дневниците, се пропишани нови износи на дневници за службени патувања во странство.

Покрај измените во износите, вклучени се и нови држави кои порано не беа вметнати во листата, со што Решението е ажурирано со тековната гео-политичка состојба.

Решението влегува во сила осмиот ден од денот на објавувањето, а ќе се применува од 01.01.2015 година.

Дневници за службени патувања во странство се исплатуваат согласно Решението за највисоки износи на дневниците за службени патувања и селидби во странство што на органите на државната управа им се признаваат во тековни трошоци (“Службен весник на РМ” 19/14), и Уредбата за издатоците за службени патувања и селидби во странство што на органите на државната управа им се признаваат во тековни трошоци (“Службен весник на РМ” 50/00; 64/01; 110/08; 82/10; 12/12; 5/13; 1/14; 90/14).

Износот на дневницата се исплатува и тоа:

  • 50% од утврдената дневница, ако се поднесе сметка за сместување, како и во случаи кога сместувањето не паѓа на товар на органот на Управата;
  • 20% од утврдената дневница, ако издатоците за сместувањето и исхраната не паѓаат на товар на органот на управата; и
  • 5% од утврдената дневница, ако издатоците за стручно оспособување и усовршување не паѓаат на товар на органот на државната управа, а престојот е над 30 дена. Под стручно усовршување се подразбира посета на семинари, курсеви, симпозиуми и други видови средби организиарани во странство на мултилатерална и билатерална основа.

Р.бр. Држава Износ на дневницата
1. Исламска Република Авганистан

– за сите места:

 

116 САД долари

2. Република Албанија

– за сите места:

 

74 евра

3. Народна Демократска Република Алжир

– за местата:

– Алжир, Оран и Анаба

– за други места

 

 

107 САД долари

36 САД долари

4. Република Ангола

– за местото:

– Луанда

– за други места

 

 

124 САД долари

62 САД долари

5. Република Аргентина

– за местата:

– Буенос Аирес, Барилохе, Мендоса и Мердел Плата

– за други места


 

101 САД долари

85 САД долари

6. Државна Заедница Австралија

– за местата:

– Камбера Сиднеј

 

– за другите места


 

129 австралиски долари

107 австралиски долари

7. Република Австрија

– за сите места:

 

94 евра

8. Кралство Бахреин

– за сите места:

 

113 САД долари

9. Народна Република Бангладеш

– за сите места

 

108 САД долари

10. Кралството Белгија

– за сите места

 

92 евра

11. Република Бенин

– за сите места

 

118 САД долари

12. Повеќенационала Држава Боливија

– за местата:

– Сукре, Санта Круз де ла Сиера

– Ла Паз

– за други места

 

 

106 САД долари

66 САД долари

46 САД долари

13. Република Боцвана

– за местата:

– Габороне и Маун

– за други места

 

 

103 САД долари

55 САД долари

14. Босна и Херцеговина

– за сите места

 

75 евра

15. Федеративна Република Бразил

– за местата:

– Рио де Жанеиро, Сан Луис, Сао Паоло, Ресифе, Баелем, Амапа, Баело Хоризонте, Салвадор, Бразилија, Флоријанополис и Куритуба

– за други места


 

 

121 САД долари

 

60 САД долари

16. Република Бугарија

– за сите места

 

75 евра

17. Буркина Фасо

– за местото:

– Уагадугу

– за други места

 

 

116 САД долари

61 САД долари

18. Република Брегот на

Слоновата Коска

– за местата:

– Јамусукро, Абиџан

– за други места

 

 

 

118 САД долари

61 САД долари

19. Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска

– за местото:

– Лондон

– за други места


81 британска фунта

71 британска фунта

20. Република Венецуела

– за местата:

– Каракас Исла де Моргарита, Пуерто Ла Круз, Беленција и

– за други места


 

146 САД долари

92 САД долари

21. Социјалистичка Република

Виетнам

– за местото:

– Ханој

– за други места

 


 

103 САД долари

55 САД долари

22. Република Гана

– за местото:

– Акра

– Кумаси, Такоради и Тамале

– за други места

 

 

111 САД долари

69 САД долари

35 САД долари

23. Република Грција

– за местата:

– Атина

– за други места

 

 

81 евро

61 евро

24. Кооперативна Република

Гвајана

– за местото:

– Џорџтаун

– за други места

 

 

 

109 САД долари

45 САД долари

25. Република Гватемала

– за местото:

– Гватемала

– за други места

 

 

102 САД долари

46 САД долари

26. Република Гвинеја

– за местото:

– Конакри

– за други места

 

 

122 САД долари

67 САД долари

27. Република Гвинеја Бисао

– за местото:

– Бисао

– за други места

 

 

119 САД долари

87 САД долари

28. Сојузна Република Германија

– за сите места

 

87 евра

29. Република Габон

– за местата:

– Либрвил и Порт Жантил

– за други места

 

 

118 САД долари

76 САД долари

30. Грузија

– за местото:

– Тбилиси

– за други места

 

 

109 САД долари

55 САД долари

31. Кралство Данска

– за сите места

 

97 евра

32. Доминиканска Република

– за сите места

 

107 САД долари

33. Сојузна Демократска Република Етиопија

– за местото:

– Адис Абеба

– за други места

 

 

112 САД долари

78 САД долари

34. Арапска Република Египет

– за местата:

– Каиро

– Асуан, Александрија и Луксор

– за други места

 

 

102 САД долари

80 САД долари

50 САД долари

35. Република Еквадор

– за местата:

– Кито и Квајакил

– Киенса

– за други места

 

 

103 САД долари

77 САД долари

41 САД долари

36. Република Екваторијална

Гвинеја

– за местата:

– Малабо

– Бата

– за други места

 

 

 

118 САД долари

92 САД долари

61 САД долари

37. Република Естонија

– за местото:

– Талин

– за други места

 

 

91 евро

52 евра

38. Демократска Република Конго

– за местата:

– Киншаса, Лубумбаши

– за други места

 

 

124 САД долари

35 САД долари

39. Република Замбија

– за местата:

– Лусака, Ндола и Ливингстон и Кивке

– за други места

 

 

108 САД долари

79 САД долари

40. Република Зимбабве

– за сите места

 

121 САД долари

41. Република Индија

– за местото:

– Њу Делхи

– за други места

 

 

105 САД долари

75 САД долари

42. Република Индонезија

– за местата:

– Џакарта и Бали

– за други места

 

 

109 САД долари

67 САД долари

43. Исламска Република Иран

– за сите места

 

117 САД долари

44. Република Ирак

– за сите места

 

114 САД долари

45. Репоблика Ирска

– за сите места

 

86 евра

46. Република Исланд

– за сите места

 

88 евра

47. Италијанска Република

за местата:

– Рим

– за други места

 

 

93 евра

76 евра

48. Држава Израел

– за местата:

– Ерусалим

– Тел Авив

– за други места

 

 

116 САД долари

91 САД долари

48 САД долари

49. Јамајка

– за сите места

 

112 САД долари

50. Јапонија

– за местото:

– Токио

– за други места

 

 

127 САД долари

99 САД долари

51. Република Јемен

– за сите места

 

109 САД долари

52. Хашемитско Кралство Јордан

– за сите места

 

112 САД долари

53. Република Србија

– за местата:

– Белград

– – за други места

 

 

82 евра

48 евра

54. Република Казакстан

– за местата:

– Астана, Алма Ата

– за други места

 

 

112 САД долари

47 САД долари

55. Република Камерун

– за сите држави

 

119 САД долари

56. Канада

– за местата

– Отава, Монтреал, Ванкувер и Торонто

 

– за други места

 


136 канадски долари

 

98 канадски долари

57. Држава Катар

– за сите места

 

114 САД долари

58. Република Кенија

– за местото:

– Најроби

– за други места

 

 

108 САД долари

51 САД долари

59. Народна Република Кина

– за местата:

– Пекинг и Шангај

– за другите места

 

 

121 САД долари

105 САД долари

60. Република Кипар

– за сите места

 

81 евро

61. Република Камбоџа

– за сите места

 

52 САД долари

62. Република Колумбија

– за местата:

– Богота,Картагена, Кали Медељин, Сан Андреас

– за другите места

 

 

111 САД долари

66 САД долари

63. Република Конго

– за местото:

– Бразавил

– за други места

 

 

132 САД долари

47 САД долари

64. Демократска Народна

Република Кореја

– за местото:

– Пјонгјанг

– за други места

 

 

 

123 САД долари

71 САД долари

65. Република Кореја

– за местата:

– Сеул, и островот Јеју

– за други места

 

 

119 САД долари

87 САД долари

66. Република Костарика

– за сите места

 

106 САД долари

67. Република Куба

– за местото:

– Хавана

– за други места

 

 

111 САД долари

50 САД долари

68. Држава Кувајт

– за сите места

 

108 САД долари

69 Демократска Народна

Република Лаос

– за сите места

 

 

35 САД долари

70. Кралството Лесото

– за местото:

– Масеру

– за други места

 

 

103 САД долари

53 САД долари

71. Република Летонија

– за местото:

– Рига

– за други места

 

 

87 евра

41 евро

72. Република Литванија

– за местото:

– Вилнус

– за други места

 

 

83 евра

45 евра

73. Република Либан

– за местото:

– Бејрут

– за други места

 

 

113 САД долари

47 САД долари

74. Република Либерија

– за местото:

– Монровија

– за други места

 

 

118 САД долари

43 САД долари

75. Голема Социјалистичка Народна

Арапска Либинска Џамахирија-Либија

– за сите места

 

 

101 САД долари

76. Големо Војводство Луксеобург

– за сите места

 

81 евро

77. Република Мадагаска

– за местото:

– Антананариво, Носубе

– за други места

 

 

109 САД долари

72 САД долари

78. Република Малави

– за сите места

 

118 САД долари

79. Малезија

– за местото:

– за Куала Лумпур

– за други места

 

 

108 САД долари

87 САД долари

80. Република Мали

– за местото:

– Бамако

– за други места

 

 

117 САД долари

62 САД долари

81. Република Малта

– за сите места

 

88 евра

82. Кралство Мароко

– за сите места

 

101 САД долари

83. Исламска Република Мавританија

– за местото:

– Нуакшот

– за други места

 

 

107 САД долари

63 САД долари

84. Обединети Мексикански Држави

– за местата:

– Икспапа и Захватанејо, Мексико Сити, Гвадалахара, Монтереј и Акапулко

– за другите места

 

 

118 САД долари

78 САД долари

85. Монголија

– за местото:

– Улан Батор

– за други места

 

 

108 САД долари

52 САД долари

86. Република Мозамбик

– за местото:

– Мапуто

– за другите места

 

 

119 САД долари

52 САД долари

87. Републичка Унија Мјанмар

– за сите места

 

107 САД долари

88. Република Молдова

– за сите места

 

106 евра

89. Федеративна Демократска Република Непал

– за местото:

– Катаманду

– за другите места

 

 

105 САД долари

50 САД долари

90. Република Нигер

– за местото:

– Нијамеј

– за другие места

 

 

113 САД долари

68 САД долари

91. Федеративна Република

Нигерија

– за местото:

– Абуџа и Лагос

– за други места

 

 

 

128 САД долари

76 САД долари

92. Република Никарагва

– за местото:

– Манагва

– за други места

 

 

100 САД долари

51 САД долари

93. Кралство Норвешка

– за сите места

 

103 евра

94. Нов Зеланд

– за сите места

 

141 австралиски долари

95. Република Намибија

– за местото:

– Виндхук

– за други места

 

 

102 САД долари

64 САД долари

96. Султанат Оман

– за местата:

– Мускат, Саламах

– за други места

 

 

108 САД долари

82 САД долари

97. Исламска Република Пакистан

– за местото:

– Исламабад

– за други места

 

 

105 САД долари

78 САД долари

98. Република Панама

– за местата:

– Панама, Бамаито и Колон

– за другите места

 

 

102 САД долари

42 САД долари

99. Независна држава Папуа Нова Гвинеја

– за сите места:

 

119 САД долари

100. Република Парагвај

– за местото:

– Асунсион

– за други места

 

 

105 САД долари

50 САД долари

101. Република Перу

– за местата:

– Лима

– Куско и Икитос

– за други места

 

 

112 САД долари

94 САД долари

72 САД долари

102. Република Полска

– за местото:

– Варшава

– за други места

 

 

80 евра

53 евра

103. Државна заедница Порторико

– за сите места

 

100 САД долари

104. Португалска Република

– за сите места

 

88 евра

105. Република Руанда

– за местото:

– Кигали

– Гисенеј

– за други места

 

 

114 САД долари

94 САД долари

44 САД долари

106. Руска Федерација

– за местата:

– Москва

– Сан Петерсбург

– за други места

 

 

103 Евра

64 Евра

46 Евра

107. Романија

– за местото:

– Букурешт

– за други места

 

 

76 евра

27 евра

108. Соединетите Американски Држави

– за местата:

-Вашингтон,

Њујорк, Атланта, Чикаго, Сан Франциско, Филаделфија, Лос Анџелес, Хонолулу

– за други места

 

 

118 САД долари

 123 САД долари

106 САД долари

109. Кралство Саудиска Арабија

– за местата:

– Ријал, Ал Абах и Адинах Мунара, Ал Кхобар, Дарна и Дамиан

– за други места

 

 

 

107 САД долари

86 САД долари

110. Република Сенегал

– за местото:

– Дакар

-за други места

 

 

119 САД долари

83 САД долари

111. Република Судан

– за местата:

– Картум, Порт Судан

– за други места

 

 

117 САД долари

67 САД долари

112. Република Словенија

– за сите места

 

82 евра

113. Република Ел Салвадор

– за местото:

– Сан Салвадор

– за други места

 

 

107 САД долари

65 САД долари

114. Демократска Република Сао Томе и Принсипе

– за сите места

 

76 САД долари

115. Република Сеишели

– за сите места

 

116 САД долари

116. Република Сиера Леоне

– за местото:

– Фритуан

– за други места

 

 

124 САД долари

52 САД долари

117. Република Сингапур

– за сите места

 

121 САД долари

118. Сириска Арапска Република

за местата:

– Дамаск Палмира, и Деир Езор Латамија и Алепо

– за други места


 

96 САД долари

72 САД долари

119. Словачка Република

– за сите места

 

83 евра

120. Република Сомалија

– за сите места

 

48 САД долари

121. Обединети Арапски Емирати

– за сите места

 

118 САД долари

122. Република Суринам

– за сите места

 

106 САД долари

123. Кралство Тајланд

– за сите места

 

113 САД долари

124. Обединета Република Танзанија

– за местата:

– Додома Дар ес Салим

– Занзибар, Аруша и Танга

– за други места

 

 

116 САД долари

86 САД долари

46 САД долари

125. Тоганска Република

– за местото:

– Ломе

– за другите места

 

 

121 САД долари

56 САД долари

126. Тајван

– за сите места

 

76 САД долари

127. Република Тринидад и Тобаго

– за сите места

 

113 САД долари

128. Република Тунис

– за местото:

– Тунис

– за други места

 

 

98 САД долари

66 САД долари

129. Туркменистан

– за местото:

– Ашхабад

– за други места

 

 

112 САД долари

78 САД долари

130. Република Турција

– за местата:

-, Анкара, Истанбул,Измир, Бруса,

Адана и Анталија

– за други места

 

 

 

82 евра

42 евра

131. Република Уганда

– за местото:

– Кампала

– за други места

 

 

103 САД долари

49 САД долари

132. Република Узбекистан

– за местото:

– Ташкент

– за други места

 

 

116 САД долари

91 САД долари

133. Република Унгарија

– за сите места

 

79 евра

134. Украина

– за сите места

 

79 евра

135. Република Филипини

– за местото:

– Манила

– за други места

 

 

116 САД долари

42 САД долари

136. Република Финска

– за сите места

 

92 евра

137. Република Франција

– за местото:

– Париз, Стразбур

– за други места

 

 

95 евра

85 евра

138. Република Хаити

– за местото:

– Порто Пренс

– за други места

 

 

121 САД долари

42 САД долари

139. Кралство Холандија

– за сите места

 

90 евра

140. Република Хондурас

– за местото:

– Тегусигалпа

– за други места

 

 

105 САД долари

57 САД долари

141. Хонгконг

– за сите места

 

116 САД долари

142. Република Хрватска

– за сите места

 

81 евро

143. Јужноафриканска Република

– за сите места

 

102 САД долари

144. Република Чад

– за местото:

– Нџамена

– за други места

 

 

121 САД долари

60 САД долари

145. Република Чиле

– за сите места

 

107 САД долари

146. Чешка Република

– за местото:

– Прага

– за други места

 

 

82 евра

32 евра

147. Република Џибути

– за местото:

– Џибути

– за други места

 

 

112 САД долари

49 САД долари

148. Кралство Шпанија

– за местата:

– Мадрид и Барселона

– за други места

 

 

87 евра

64 евра

149. Демократска Социјалистичка

Република Шри Ланка

– за местото:

– Коломбо

– за други места

 

 

 

108 САД долари

69 САД долари

150. Швајцарска Конфедерација

– за сите места


130
швајцарски франци
151. Кралство Шведска

– за сите места

 

90 евра

152. Кнежевство Лихтенштајн

– за сите места

 

130 швајцарски франци

153. Република Косово

-за сите места

 

45 евра

154. Република Црна Гора

-за сите места

 

78 евра

155. За сите други земји

-за сите места

 

90 САД долари

ШИФРИ НА ВАЛУТИ

Реден број Назив на валута Скратен назив Шифра
1 АВСТРАЛИСКИ ДОЛАР АУД 036
2 КАНАДСКИ ДОЛАР ЦАД 124
3 ДАНСКА КРУНА ДКК 208
4 ЈЕН ЈПЅ 392
5 НОРВЕШКА КРУНА НОК 578
6 ШВЕДСКА КРУНА СЕК 752
7 ШВАЈЦАРСКИ ФРАНК ЦХФ 756
8 ФУНТА СТЕРЛИНГ ГБП 826
9 АМЕРИКАНСКИ ДОЛАР УСД 840
10 ЕВРО ЕУР 978
11 СПЕЦИЈАЛНО ПРАВО НА ВЛЕЧЕЊЕ (С.Д.Р.) СДР 960
12 МАКЕДОНСКИ ДЕНАР МКД 807
13 АВСТРИСКИ ШИЛИНГ АТС 040
14 БЕЛГИСКИ ФРАНАК БЕФ 056
15 ФИНСКА МАРКА ФИМ 246
16 ФРАНЦУСКИ ФРАНАК ФРФ 250
17 ГЕРМАНСКА МАРКА ДЕМ 280
18 ГРЧКА ДРАХМА ГРД 300
19 ИРСКА ФУНТА ИЕП 372
20 ЛИРА ИТЛ 380
21 ЛУКСЕМБУРШКИ ФРАНАК ЛУФ 442
22 ХОЛАНДСКИ ГУЛДЕН НЛГ 528
23 ПОРТУГАЛСКИ ЕСКУДО ПТЕ 620
24 ШПАНСКА ПЕЗЕТА ЕСП 724