Неработни денови во 2015 година

228748Програма на неработни денови за 2015 година

Согласно со Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2015 година неработни денови се:

За сите граѓани на РМ
· 01 јануари (четврток), Нова Година
· 07 јануари (среда), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
· 13 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
· 01 мај (петок), Ден на трудот
· 24 мај (недела) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители, односно 25 мај
(понеделник) е неработен ден
· 17 јули (петок), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам
· 02 август (недела), Ден на Републиката, односно 3 август (понеделник) е неработен ден
· 08 септември (вторник), Ден на независноста
· 11 октомври (недела), Ден на народното востание, односно 12 октомври (понеделник) е
неработен ден
· 23 октомври (петок), Ден на Македонската Револуционерна Борба
· 08 декември (вторник), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед

· 06 јануари (вторник), Бадник, ден пред Божик
· 19 јануари (понеделник), Богојавление (Водици)
· 10 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
· 29 мај (петок), Духовден, петок пред Духовден
· 28 август (петок), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед
· 06 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
· 01 ноември (недела), Празникот на сите светци
· 25 декември (петок), првиот ден на Божик

За граѓаните од муслиманска вероисповед
· 24 септември (четврток), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ
· 22 ноември (недела), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ
· 27 јануари (вторник), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ
· 08 април (среда), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ
· 23 мај (сабота), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ
· 23 септември (среда), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ
· 28 септември (понеделник), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ
· 21 декември (понеделник), Ден на настава на турски јазик

Check Also

НОВ ИЗНОС НА МИНИМАЛНА ПЛАТА ПОЧНУВАЈЌИ ОД МЕСЕЦ ЈУЛИ 2020 ГОДИНА

Почитувани, Согласно објавата на Министерството за труд и социјална политика објавена во „Службен весник на …