Јавно

Последни Марки на Владата на РСМ во борба против КОВИД 19

Почитувани, Ве информираме дека на 28-та седница на Владата на РСМ донесени се дополнителни мерки во борба против КОВИД 19. Намалување на аконтации на данок на личен доход за Самостојни вршители на дејност за месец Март, Април и Мај 2020 година Со Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на личен доход за време на вонредна состојба, …

Читај повеќе »

Јавен повик за поднесување на апликации за директна финансиска поддршка на трговски друштва и трговци поединци регистрирани во Република Северна Македонија од Посебниот кредитен фонд

Почитувани, Ве информираме дека Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје објавува ЈАВЕН ПОВИК БР.1 за поднесување на апликации за директна финансиска поддршка на трговски друштва и трговци поединци регистрирани во Република Северна Македонија од Посебниот кредитен фонд Врз основа на Законот за Македонска банка за поддршка на развојот (Сл.весник на Република Македонија бр.105/2009) и Договорот за администрирање на Посебниот кредитен …

Читај повеќе »

Нови Одлуки од 27-та седница на Владата на Република Северна Македонија во врска со: Нови ограничувања за движење во Општина Куманово; Запираат на извршните дејствија на извршителите до 30 јуни 2020 година; Започнува постапката за авионски превоз на нашите државјани во странство; Интервентна набавка на заштитни маски; Издавање Ваучери од Туристички агенции во вредност на сумата уплатена за ангажманот кој бил откажан поради корона вирусот

Владата на Република Северна Македонија на денешната 27 седница ја дополни Одлуката за забрана и посебен режим на движење на територијата на Република Северна Македонија со забрана за влез и излез од и во подрачјето на територијата на општина Куманово со градски и меѓуградски патнички и железничкиот патнички јавен превоз.

Читај повеќе »

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА РОКОТ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДДВ-04 ДО 31 МАРТ 2020 ГОДИНА

Се известуваат даночните обврзници и сметководителите дека рокот за поднесување на образецот ДДВ-04 за даночниот период од 01.02.2020-29.02.2020 се продолжува до 31 март 2020 година. Согласно препораките на Владата на Република Северна Македонија за преземање мерки и активности за превенција од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус), Управата за јавни приходи информира дека крајниот рок за поднесување на ДДВ-пријавата за даночниот период од 01.02.2020 до …

Читај повеќе »

Податоци за плата за Март 2020 година

Во прилог податоци за плата за месец МАРТ 2020 година (Податоци за плата за Март 2020.pdf)

Читај повеќе »

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА РОКОТ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА “ДБ”, “ДЛД-ДБ”И “Б” ОБРАЗЕЦ И ГОДИШНИ СМЕТКИ И ФИНАНСИСКИ ИЗВЕШТАИ ЗА 2019 ГОДИНА ДО 24 МАРТ

Се известуваат даночните обврзници и сметководителите дека се продолжува рокот за поднесување на обрасците Даночен биланс за оданочување на добивка (образец “ДБ”), Годишeн даночен биланс за утврдување на данокот на доход од вршење на самостојна дејност (образец “ДЛД-ДБ”) и Биланс на приходи и расходи (образец “Б”) за 2019 година. Согласно препораките на Владата на Република Северна Македонија преземање мерки и …

Читај повеќе »

Коефициент на МДБ за Февруари 2020 година

Врз основа на член 44 од Законот за данокот на добивка (“Службен весник на Р М”, 112/2014…248/2018), Заводот за статистика го утврдува и објавува: ПРОЦЕНТОТ НА ПОРАСТ НА ЦЕНИТЕ НА МАЛО ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА ВО МЕСЕЦ ФЕВРУАРИ 2020 ГОДИНА Р.Бр. ОПИС ПОРАСТ 1. Кумулативниот пораст на цените на мало во РМ во периодот ФЕВРУАРИ 2020 година во однос 2019 година …

Читај повеќе »

Цени на горива во 2020 година

НАЈВИСОКИ МАЛОПРОДАЖНИ ЦЕНИ НА                НАФТЕНИ ДЕРИВАТИ  (за период Јануари 2020 – Декември 2020 година)   ДАТА НА ВАЖНОСТ ЦЕНИ НА ГОРИВО Еуро супер БС – 95 Еуро супер БС – 98 Еуро дизел БС (Д–Е V) Масло за горење (ЕЛ – 1) Мазут М-1/НС Службен весник 09.01.2020 68,00 70,00 62,50 51,50 38,548 3/2020 …

Читај повеќе »

ИЗВЕСТУВАЊЕ ОД УЈП ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА “ДЛД-ДБ” И “Б” ЗА 2019 ГОДИНА ЗА ТРГОВЦИ ПОЕДИНЦИ И САМОСТОЈНИ ВРШИТЕЛИ НА ДЕЈНОСТ

Обврзникот на данок на доход регистриран како трговец-поединец, како и физичко лице кое се занимава со земјоделска дејност, со занаетчиска дејност и лице кое врши услуга или слободно занимање, а кој остварува доход од вршење на дејност утврдена согласно член 19 од Законот за данокот на личен доход, до Управата за јавни приходи доставува Годишниот даночен биланс (образец “ДЛД-ДБ”) и …

Читај повеќе »

Податоци за плата за Февруари 2020 година

Во прилог податоци за плата за месец ФЕВРУАРИ 2020 година (Податоци за плата за Февруари 2020.Pdf)

Читај повеќе »