Владата на Република Северна Македонија донесе Одлука за мерките за спречување на внесување и ширење на Коронавирусот COVID-19, со која се дозволува отпочнување со работа на кафетериите и угостителските објекти во Република Северна Македонија од 28 мај 2020 година, со посетители, во отворените делови на овие објекти (тераси), со задолжително почитување на Протоколот за отварање и работа на кафетерии и Протоколот за отварање и работа на угосителските објекти за исхрана од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство.
- Протокол за отварање и работа на кафетериите:
- Ограничено работно време од 08:00-22:00 часот.
- Вработените во угостителскиот објект кои послу- жуваат задолжително носат заштитни маски и зачестено одржуваат хигиена на раце .
- Се дозволува работа само на отворените делови – терасите од кафетериите кои се од три страни отворени со кровна конструкција.
- Се ограничува бројот на гости, само на тие кои може да седат.
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси.
- Задолжително менаџирање при влегување на гос- тите од одредено одговорно лице пред влезот на угостителскиот објект.
- Во просторот за послужување на гости, каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2m со соседните маси во сите правци.
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица
- На една маса со четири столици може да се по- служуваат четири лица доколку се од исто семејство.
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса.
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на пијалоци.
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, задолжи- телно пребришување на масите со средство за дезин- фекција кое делува на вируси според упатство од про- изводителот, по заминување на секоја тура на гости.
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на ви- руси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% бе- лило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини.
- Редовно одржување на тоалетите со задолжи- телно водење на евиденција за спроведеното чистење и употреба на горенаведените дезинфекциони средства.
- Забрането е користење на сушачи за раце во то- алетите и задолжително користење на хартиени бриша- чи за раце за еднократна употреба.
- Забрането организирање на прослави (веселби, родендени и сл.).
- Протокол за отварање и работа на угостителските објекти за исхрана:
- Ограничено работно време од 08:00-22:00 часот.
- Вработените во угостителскиот објект кои послу- жуваат задолжително носат заштитни маски и зачесте- но одржуваат хигиена на раце .
- Се дозволува работа само на отворените делови од угостителсите објекти за исхрана со послужување, кои се од три страни отворени со кровна конструкција.
- Се ограничува бројот на гости, ќе се послужува- ат само гости кои може да седат и лица кои преку шал- тер ќе подигнуваат нарачки.
- Не е дозволено послужување на гости на стоење на шанк и стоечки маси.
- Задолжително менаџирање на влегување на гос- тите. Одредено одговорно лице пред влезот на угости- телскиот објект.
- На отворениот простор за послужување на гости каде има поставено маси, да се обезбеди растојание од столче до столче од 1,5-2m со соседните маси во сите правци.
- На една маса со четири столици може да седат и да се послужуваат максимум две лица.
- На една маса со четири столици може да се по- служуваат четири лица доколку се од исто семејство.
- Дозволен е маскимален број на 12 лица на спое- ни маси заедно со задолжително растојание помеѓу се- кој гостин од 1.5m.
- Задолжително поставување на дезинфекционо средство за раце на секоја маса.
- Засилени внатрешни контроли на вработените лица од страна на одговорно лице за одржување на личната хигиена (често миење раце) во сите фази на подготовка, прием и послужување на храна
- Засилени санитарно-хигиенски мерки, пребри- шување на масите со средство за дезинфекција кое де- лува на вируси според упатство од производителот при заминување на гостите од секоја маса.
- На крајот на смената задолжително механичко чистење и дезинфекција со средство кое делува на ви- руси според упатство од производителот, алтернативно може да се користи 0,05% натриум хипохлорит (5% бе- лило за домаќинство кое се користи во размер 1:100) или 70% алкохол за дезинфекција на горни површини. Редовно одржување на тоалетите со задолжително во- дење на евиденција за спроведеното чистење и употре- ба на горенаведените дезинфекциони средства.
- Забрането е користење на сушачи за раце во то- алетите и задолжително користење на хартиени бриша- чи за раце за еднократна употреба.
- Забрането организирање на прослави (свадби, родендени, крштевки и сл.).