ОГРАНИЧУВАЊЕ НА ИСПЛАТА НА ДОДАТОЦИ И НАДОМЕСТОЦИ ЗА ВРАБОТЕНИТЕ ВО ЈАВНИОТ СЕКТОР ЗА ВРЕМЕ НА ВОНРЕДНА СОСОТОЈБА

Во Службен весник на РСМ 108/2020 се објави измената и дополнувањето на Уредбата со законска сила за ограничување на исплата на додатоци и надоместоци на плата за вработените во Јавниот сектор кои измени стапија во сила од 24.04.2020 година. Согласно измената и дополнувањето на Уредбата, на вработените во Јавниот сектор на кои им се исплатува плата согласно Закон и Колективен …

Читај повеќе »

ДОПОЛНУВАЊЕ НА УРЕДБАТА СО ЗАКОНСКА СИЛА ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА ДАНОКОТ НА ДОДАДЕНА ВРЕДНОСТ ЗА ВРЕМЕ НА ВОНРЕДНАТА СОСТОЈБА

Почитувани, Во „Службен весник на РСМ“ бр.108/20 објавена е  Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на траење на вонредната состојба. Со дополнувањето на Уредбата се утврдува рокот за поднесување на даночната пријава на Данокот на додадена вредност која се поднесува на “ДДВ-04” и за плаќање на данокот на додадена вредност за …

Читај повеќе »

ДОЗВОЛЕНО ДВИЖЕЊЕ ЗА ПРВОМАЈСКИТЕ ПРАЗНИЦИ

На 47-ма седница, Владата на Република Македонија донесе одлука за ограничување на движењето на граѓаните на територијата на целата држава за време на првомајските празници. На 1, 2 и 3 мај, односно петок, сабота и недела, ќе биде дозволено движењето на граѓаните од 05:00 часот наутро до 14:00 часот. Забраната за движење во целата држава ќе почнува во 14 часот …

Читај повеќе »

ВТОРА КРЕДИТНА ЛИНИЈА НА РБРСМ ВО БОРБА ПРОТИВ КОВИД 19

Почитувани, Јавниот повик за бескаматен кредит  наменет за поддршка во борба против КОВИД 19 стартува од 29.04.2020 година. Апликациите се поднесуваат во рок од 15 дена сметано од 29.04.2020 (среда од 00.01 часот) по електронски пат. Развојна банка на Северна Македонија АД Скопје, Врз основа на Законот за Македонска банка за поддршка на развојот (Сл.весник на Република Македонија бр.105/2009), Договорот …

Читај повеќе »

ПРОДОЛЖУВАЊЕ НА РОКОТ ЗА ПОДНЕСУВАЊЕ НА ДДВ-04 ДО 30 АПРИЛ 2020 ГОДИНА

Почитувани, Согласно препораките на Владата на Република Северна Македонија за преземање мерки и активности за превенција од ширење на болеста COVID-19 (корона вирус), Управата за јавни приходи во координација со Министерството за финансии подготви и достави до Владата на Република Северна Македонија предлог Уредби со кои се предвидува продолжување на роковите за поднесување на обрасци и плаќање на даночни обврски. Согласно ова …

Читај повеќе »

Намалување на рестрикциите на движењето: Движењето на граѓаните ќе биде дозволено од понеделник до петок од 05:00 часот наутро до 19:00 часот

Почнувајќи од четврток, 23 април, се намалуваат рестрикциите на движењето. Секој работен ден, од понеделник до петок ќе биде дозволено движењето на граѓаните од 05:00 часот наутро до 19:00 часот. Забраната за движење во целата држава ќе почнува во 19 часот и ќе трае до 05 часот наутро. За лицата над 67 годишна возраст ќе биде дозволено движење секој работен …

Читај повеќе »

Стапи во сила Уредбата за задолжително носење лична заштита на јавни места од отворен и затворен тип, опомени за непочитувањето на уредбата до 30 април, а потоа прекршочни казни

Во „Службен весник на Република Северна Македонија“ е објавена Уредбата со законска сила за носење лична заштита заради спречување на ширењето, сузбивање на заразната болест предизвикана од коронавирусот КОВИД-19 и заштита на населението за време на вонредна состојба, што ја донесе Владата на својата 45-та седница. Со оваа уредба со законска сила се уредува носењето лична заштитна опрема на лицето …

Читај повеќе »

Податоци за плата за Април 2020 година

Во прилог податоци за плата за месец АПРИЛ 2020 година (OТВОРИ Податоци за плата за Април 2020.pdf)

Читај повеќе »

НОВА ФОРМА НА ГОДИШНАТА ДАНОЧНА ПРИЈАВА (ОБРАЗЕЦ “ДЛД-ГДП” ) ЗА УТВРДУВАЊЕ НА ДАНОКОТ НА ЛИЧЕН ДОХОД ЗА 2019 ГОДИНА

Во (“Службен весник на РСМ” 101/2020), Објавен е Правилникот за формата и содржината на Годишната даночна пријава за утврдување данок на личен доход, начинот на доставување на Годишната даночна пријава до Даночниот обврзник преку системот “е-персонален данок” или во хартиена форма доколку не е регистриран преку системот, од страна на Органот за Јавна Управа и начинот на потврдување од страна на …

Читај повеќе »

ИСПЛАТА НА ПАРИЧЕН НАДОМЕСТОК ЗА ЛИЦА АНГАЖИРАНИ СО ДОГОВОР НА ДЕЛО ЗА ВРЕМЕ НА ВОНРЕДНА СОСОТОЈБА

Во “Службен весник на РСМ” 102/2020 од 14.04.2020 година, донесена Уредба за исплата на паричен надомесок за лица ангажирани со ДОГОВР ЗА ДЕЛО во Органите на државна власт; Регулатрорни тела; Агенциите; Државните комисии; Правните лица во целосна сопственост на државата; Единиците на Локалната самоуправа и градот Скопје и Правните лица основани од Единиците на Локалната самоуправа и градот Скопје за …

Читај повеќе »